Prikaz zdravnika v podobi žabe na naslovnici Mladine je žalitev za vse slovenske zdravnike in zdravnice

Prikaz zdravnika v podobi žabe na naslovnici Mladine je žalitev za vse slovenske zdravnike in zdravnice. Gre za zgovoren primer nevarnega oglašanja medijev, ki spominja na zdavnaj preživete čase, ko so Jude prikazovali v podobi živali.

https://www.philaholocaustmemorial.org/antisemitism-explained/

Sporočilnost takih objav dela nepopravljivo škodo tudi za vse bodoče generacije zdravnikov, ki so jim vrata v svet  na stežaj odprta.

Zoper tako oglaševanje najostreje protestiramo!

Navedbe v članku v časopisu Mladina z dne 29.10.2021 razkrivajo določene anomalije, na katere FIDES opozarja že leta. Na tem mestu ponovno izražamo našo ničelno toleranco do zlorab sistema in posameznikov, ki so pri tem udeleženi.

Vsakomur postaja jasno, da javnega zdravstvenega sistema že dolgo nimamo več, očitno pa med političnimi odločevalci ni še povsem jasno, da učinkovitega javnega zdravstvenega sistema brez potrebnih reformnih ukrepov še dolgo ne bomo imeli. 

Če bi bil res edini problem našega zdravstvenega sistema v štiristo zdravnikih, torej manj kot desetih procentih zdravnikov, zaposlenih v bolnišnicah, ki imajo dovoljenje delodajalcev za delo izven javnega zavoda in marsikdo dela drugje zato, da javni zdravstveni zavodi lahko organizirajo neprekinjeno zdravstveno varstvo, problemov sploh ne bi bilo.

Rešitve  za dostopno javno zdravstvo niso v kriminaliziranju zasebne prakse kot take in ohranjanju državnega zdravstva kot ga poznamo danes.  Delujoč  in pacientom dostopen javni zdravstveni sistem potrebuje  spremembe glede sistema zavarovanja in financiranja zdravstva, upravljanja zdravstvenih zavodov in nagrajevanja zdravstvenih delavcev, torej celovito reformo zdravstva. Brez slednjega bo tako imenovano javno zdravstvo vse manj dostopno in čakalne vrste še daljše.

Zavračamo tudi nenehne manipulacije z navajanjem najvišjih zdravniških plač v bruto zneskih, včasih tudi s poračuni za več mesecev, ne da bi pri tem navedli dejansko število opravljenih ur. Po podatkih iz maja 2021 je povprečna plača zdravnika specialista z napredovanji za redno delo znašala 3080, oo EUR bruto, kar pomeni 1,5 povprečne plače.

Pričakujemo, da bomo pred volitvami kot po navadi slišali veliko besed o zdravstvu in prenovi zdravstvenega sistema, ki po naših izkušnjah funkcionirajo zgolj kot limanice, na katere so ulovijo naivni volivci.

 

 

Kaj Fides zagotavlja članom

Obvestila

19/04/2022

Odziv na članek, 24.ur.com, 18.04.2022: "Absurdi plačnega sistema: 26.000 zaposlenih pod minimalno plačo, rekorder lani z 200 tisočaki"

Verjamemo, da je v predvolilnem času...

11/04/2022

Po tem, ko so se zdravstveni delavci uspešno spopadli z epidemijo, ki je v našem javnem zdravstvenem sitemu razgalila še zadnje pomanjkljivosti, in se od taistih izčrpanih zdravstvenih delavcev...