Miselni preboj dosežen, sledijo konkretne rešitve

Podpis zavezuje vlado, da bo resno pristopila h korenitim reformam in jih najkasneje do 1. aprila 2023 predstavila bolnikom, zdravnikom in drugim zaposlenim v zdravstvenem sistemu. "Vrsto let smo opozarjali na prepotrebne spremembe. Podpisan sporazum je preboj, prvi korak h celoviti rešitvi javnega zdravstvenega sistema," je prepričan predstavnik FIDES-a Gregor Zemljič.

Predsednik sindikata FIDES Konrad Kuštrin je prepričan, da podpisan sporazum predstavlja zgodovinski dosežek, miselni preboj, ki smo si ga želeli več kot deset let. »To je prvi premik k razgradnji enotnega plačnega sistema. Do zdaj se ni zgodilo, da bi katerakoli vlada na to pristala. Moramo pa se sprijazniti, da se je treba včasih tudi ustaviti, okrepiti in nato kreniti s polno paro naprej,« je povedal Kuštrin.

FIDES bo vsebinsko sodeloval pri pripravi novega plačnega sistema ter pozorno spremljal vsebinski in časovni napredek vlade. Jasno so opredeljeni roki, do kdaj zdravnice in zdravniki pričakujemo dogovorjene spremembe.

Najpomembnejša pa je varovalka, ki v primeru  pogojevanj in omejevan urejanja plač zdravnikov in zobozdravnikov s strani drugih poklicnih skupin ali sindikatov omogoča ločeno urejanje specifik, povezanih z delom, odgovornostjo in plačilom zdravnikov in zobozdravnikov med Vlado in FIDES-om.

Akutno nezadovoljstvo med zdravnicami in zdravniki pa ostaja na račun porušenega razmerja med zdravnikovo odgovornostjo in pripadajočim plačilom. Zato že pred reformo pričakujemo rešitve, saj verjamemo, da vladi ni v interesu, da se razprtije in nezadovoljstvo poglabljajo v času do rešitve.

Vsebina sporazuma:

- Vlada bo do 01.04.2023 oblikovala ločen plačni zdravstveni steber v okviru plačnega sistema javnega sektorja in ga do 30.06.2023 vložila v zakonodajni postopek.

- Če bi druge poklicne skupine ali sindikati pogojevali ali omejevali urejanje plač zdravnikov in zobozdravnikov,  se Vlada zavezuje, da bo  omogočila ločeno urejanje specifik, povezanih z delom, odgovornostjo in plačilom zdravnikov in zobozdravnikov na način in v rokih iz prvega odstavka tega člena.

- FIDES se zavezuje, da do poteka rokov iz tega sporazuma ne bo sprožil stavkovnih aktivnosti v zvezi s  prvim odstavkom tega  člena.

- Če zaveze iz prvega in drugega odstavka tega člena ne bodo izpolnjene, se Vlada zaveže zagotoviti nadomestilo plače za stavko zdravnikov in zobozdravnikov.

22/11/2022

Glavni stavkovni odbor  FIDES se je na današnji seji seznanil s potekom pogajanj in rezultati ankete, izvedene med članstvom v zadnjih dneh.

Po oceni FIDES-ove pogajalske skupine so...

19/10/2022