28.01.2022| FIDES: Zavlačevanje ministra z realizacijo PKP10 je izkaz nezaupanja in nespoštovanja do zdravnikov. Glavni odbor FIDES se je na današnji seji preoblikoval v Glavni stavkovni odbor.

V FIDES-u z obžalovanjem ugotavljamo, da minister za zdravje, Janez Poklukar, ki je bil s strani Vlade določen kot vodja pogajalske skupine za realizacijo določbe v PKP10, kljub plebiscitarno izraženemu nezadovoljstvu zdravnikov in zobozdravnikov in zavezujočim sklepom izredne letne konference FIDES, ni prepoznal pomena čimprejšnje realizacije določbe v PKP10, s katero je Vlada RS izkazala priznanje zdravnicam in zdravnikom za opravljeno požrtvovalno delo v dveh letih spopadanja z epidemijo.

Predvsem je nerazumljivo to, da minister,  ki je novembra 2021 pod pretvezo reševanja odhodov zdravstvene nege  podpisal  aneks kot splošni dvig plač za večino zaposlenih v zdravstvu, s poudarkom na vodstvenih delovnih mestih v zdravstveni negi, potem, ko je Vlada že pred več kot tednom dni potrdila pogajalska izhodišča, zavlačuje s sanacijo nastale nevzdržne situacije.

Tako postopanje ministra za zdravje, ki je že z javnim zanikanjem dela na predlogu novega zakona o plačah v zdravstvu, ki je pol leta potekalo v sklopu delovne skupine s predstavniki ministrstva za zdravje, pod vodstvom državnega sekretarja Roberta Cuglja  in dodatno zavlačevanje z realizacijo določbe v PKP10, kar je kaplja čez rob,  štejemo kot izkaz nezaupanja in nespoštovanja do zdravnikov.

Glavni odbor FIDES se je na današnji seji preoblikoval v Glavni stavkovni odbor FIDES, ki bo v odvisnosti od poteka ponedeljkovega nadaljevanja pogajanj odločil o nadaljnjih korakih.

19/04/2022

Odziv na članek, 24.ur.com, 18.04.2022: "Absurdi plačnega sistema: 26.000 zaposlenih pod minimalno plačo, rekorder lani z 200 tisočaki"

Verjamemo, da je v predvolilnem času...

11/04/2022