24.oktober 2016 - Akcijski dan evropskih zdravnikov (Action day)

Evropska federacija zdravniških sindikatov (FEMS, www.fems.net) je 24. oktober 2016 razglasila za akcijski dan evropskih zdravnikov (Action Day). Na isti dan bodo sindikati, člani FEMS, po evropskih bolnišnicah izobesili plakate pod sloganom »Ohranimo naše zdravje«. Zdravniški sindikati opozarjamo na zmanjševanje sredstev, zniževanje števila zaposlenih, zmanjševanje števila ur za izobraževanje, onemogočanje strokovnega razvoja, zniževanje plač, korupcijo, divjo privatizacijo in druge pojave v evropskih zdravstvenih sistemih, ki pomenijo zniževanje ravni zdravstvene oskrbe.

Sindikati iz večine evropskih držav opozarjajo na podobne probleme, s kakršnimi se srečujemo tudi v Sloveniji, kar kaže, da evropski model zdravstvenega varstva prihaja na točko resne preizkušnje. Ni pa povsod tako in tudi v Evropi obstajajo države z uspešno izpeljano zdravstveno reformo, kjer zdravstvena oskrba ostaja na visoki ravni. FIDES na to opozarja že vrsto let in je skupaj z ostalimi slovenskimi zdravniškimi organizacijami pripravil tudi predloge zdravstvene reforme po mednarodnih priporočilih, ki bi omogočila ohranitev in celo povišanje ravni zdravstvenega varstva v naslednjem srednjeročnem obdobju. Žal pa zaenkrat slovenska politika razen všečnih deklaracij še ni pokazala konkretnih rešitev, ob tem, ko se dostopnost slovenskega javnega zdravstva zmanjšuje iz dneva v dan.

Akcija bo, razen v Sloveniji, potekala na Portugalskem, Nizozemskem, Hrvaškem, Poljskem, v Španiji, Franciji, Italiji, Belgiji, Avstriji, Romuniji, Bolgariji, na severnem delu Cipra in v evropskem delu Turčije.

Zaradi napovedane stavke z začetkom dne 8. novembra 2016, v okviru katere načrtujemo večje sindikalne akcije in stavkovne plakate, smo se na FIDES-u letos odločili akcijski dan obeležiti v obliki izjave za javnost, slovenski plakat pa bo objavljen samo v elektronski obliki na FIDES-ovih spletnih straneh.

Konrad Kuštrin, l.r.