15.11.2016 Ministrica za zdravje zaprosila vlado za stališče šele po 49 dneh

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc zaprosila vlado za stališče o nameravanem izstopu zdravnikov in zobozdravnikov iz enotnega plačnega sistema šele po 49 dneh

Po včerajšnjih pogajanjih smo ugotovili, da v obstoječem sistemu plač v javnem sektorju enostavno ni mogoče narediti nič za izboljšanje zdravstva. V FIDES-u ves čas, še preden je tak plačni sistem, ki mu pravimo samoupravni sporazum o plačah, sploh nastal, opozarjamo, da je namenjen zgolj ohranjanju statusa quo in da onemogoča kakršnokoli reformo javnega sektorja. Prav odlašanje z reformami je pripeljalo do neznosnih čakalnih dob, grozljive obremenjenosti ambulantnih zdravnikov, korupcije v vseh porah sistema. To pa se na koncu konča z jezo uporabnikov in tudi s tragičnimi dogodki kot smo jim žal bili priča pred nekaj meseci v Splošni bolnišnici Izola. Vlada se bo morala odločiti, ali je ohranitev enotnega plačnega sistema tako pomembna, da je zanj pripravljena žrtvovati celoten javni zdravstveni sistem in bolnikom odrekati temeljne pravice, ali pa podpreti rešitve za boljši zdravstveni sistem.

Poudariti želimo, da ne stavkamo proti bolnikom, ampak proti vladi. Naše rešitve za izboljšanje zdravstvenega sistema ima namreč na mizi že 13 mesecev, med drugim tudi zahtevo po izstopu iz enotnega plačnega sistema. 27. septembra je tako na pogajanjih državna sekretarka na ministrstvu za zdravje dr. Nina Pirnat dejala: »Obstajata dve možnosti.

Ali vztrajate na izstopu ali ste se pripravljeni pogajati v okviru obstoječega plačnega sistema z odpravo stropa v 57. plačnem razredu. To želi vladna pogajalska skupina vedeti, da pridobi stališče vlade.« Vladni pogajalski ekipi smo tedaj povedali, da želimo izstopiti iz enotnega plačnega sistema. Obžalujemo, da je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc šele včeraj zaprosila predsednika vlade za mnenje, saj smo o tem govorili že 27. septembra. Od takrat je minilo že 49 dni.

Če bi to storila takoj, bi morda včeraj lahko podpisali že memorandum o zamrznitvi stavke, tako pa smo se odločili, da ne zaostrimo stavke in da vladi damo še nekaj dni. Sprašujemo se, ali je vlada tako operativna pri vseh projektih?

Prepričani smo, da enotnega plačnega sistema pravzaprav nikoli ni bilo, saj se čisto povsod iščejo načini, kako bi ga izigrali. To se je najbolj očitno videlo pri dodatkih za stalno pripravljenost profesorjev, honorarjih državnih uslužbencev v nadzornih svetih, kjer samo potrjujejo politične odločitve in ustvarjajo luknjo v proračunu, raznih projektih, ki se za lasten žep izvajajo znotraj delovnega časa, spreminjanju sistemizacij in internih aktov raznih državnih organov.

16/04/2019

Ob dogodkih na nivoju primarnega zdravstva, ki so eskalirali z realizacijo odpovedi pogodb o zaposlitvi s strani družinskih zdravnikov v ZD Kranj in napovedjo kolektivnih odpovedi še v drugih...

10/04/2019

Objavljamo odziv FIDES-a na novico: https://www.24ur.com/novice/svet/bodo-zdravniki-prvega-julija-zaceli-belo-stavko.html: »Bodo zdravniki prvega julija začeli belo stavko?«