11.04.2022| Vlada, ki bo želela državljanom zagotoviti učinkovit in dostopen javni zdravstveni sistem, bo morala takoj po volitvah izpeljati plačno reformo.

Po tem, ko so se zdravstveni delavci uspešno spopadli z epidemijo, ki je v našem javnem zdravstvenem sitemu razgalila še zadnje pomanjkljivosti, in se od taistih izčrpanih zdravstvenih delavcev pričakuje odprava nakopičenih zaostankov, bo dolžnost in odgovornost nove vlade spremeniti sistem nagrajevanja v zdravstvu, sicer bo naš javni zdravstveni sistem nadaljeval pot proti dokončnemu zlomu.

Vlado čaka takoj po volitvah izjemno zahtevna naloga plačne reforme, ki bo nagrajevanje zaposlenih v zdravstvu približala ureditvam učinkovitih zdravstvenih sistemov zahodnoevropskih držav, z nalogo  v javnem zdravstvenem sistemu obdržati zdravnike, brez katerih zdravstvo ne obstaja.

Trendi razmerij plač, ki so dostopni na povezavi https://stats.oecd.org/index.aspx?queryid=30025 potrjujejo, da so slovenski zdravniki in zobozdravniki v razmerju do povprečne plače na samem repu evropskih držav. In če smo pred leti v FIDES-u opozarjali, da zaostajamo za zahodnoevropskimi državami, podatki kažejo, da v zadnjih letih zaostajamo že za do nedavnega manj razvitimi srednje- in vzhodnoevropskimi državami.

Sistem nagrajevanja, kot ga poznamo v Sloveniji, je največja rak rana našega zdravstva in glavni razlog, da javno zdravstvo zapuščajo tako najizkušenejši zdravniki, na katerih temelji zdravljenje najzahtevnejših bolnikov, kot najmlajši, na katerih temelji prihodnost slovenskega zdravstva. . Da je nagrajevanje zdravnikov v Sloveniji povsem neustrezno, potrjuje tudi dejstvo, da za opravljanje zdravniškega poklica v naši državi ne uspemo privabiti skoraj nobenega zdravnika iz manj razvitih držav, kaj šele iz držav EU.

Nikjer v Evropi, z izjemo Slovenije, zdravniki niso v istem plačnem sistemu kot državna uprava. Rigidno plačno politiko v javnem sektorju kot ključno sistemsko težavo v zdravstvu navaja celo ZZZS.

Razveljavitev 48. člena PKP10 s strani Ustavnega sodišča nas  je še okrepila v naši zahtevi  po izstopu zdravnikov in zobozdravnikov iz enotnega sistema plač v javnem sektorju. In izstop se bo moral zgoditi bistveno prej, kot če 48. člen PKP10 ne bi bil razveljavljen. Anomalije  trenutnega vrednotenja zdravniškega dela, ki jih je poskušal delno omiliti PKP10, so nevzdržne.

Kaj Fides zagotavlja članom

Obvestila

26/07/2022

Gospod Poklukar je imel v svojem mandatu ministra za zdravje dovolj priložnosti za sistemske spremembe delovanja slovenskega javnega zdravstvenega sistema, vendar se jim je »uspešno« izogibal....

08/07/2022

FIDES, največji zagovornik dostopnega in učinkovitega javnega zdravstvenega sistema v Sloveniji, pri pripravi Zakona o interventnih ukrepih za zagotovitev stabilnega delovanja zdravstvenega...