03.09.2020| SPOROČILO MEDIJEM: V FIDES-u od ustanovitve zagovarjamo ničelno toleranco ko korupcije

V zvezi z medijsko izpostavljeno javno obsodbo članov gibanja Zdravstvo.si prejemanju podkupnin in korupcije v zdravstvu, predvsem pa pozivu gibanja zdravniškim organizacijam, naj  »izprijena dejanja redkih kolegov" najodločneje obsodijo in sankcionirajo« sporočamo, da če kdo, v  FIDES-u že od same ustanovitve zagovarjamo ničelno toleranco do korupcije, na individualni in sistemski ravni.   Oglasili smo se med drugim pri spornih nabavah operacijskih miz, gradnji onkološkega inštituta, pediatrične klinike in redno opozarjali na kršitev predpisov s področja javnega naročanja.

Ničkolikokrat smo opozorili, da je potrebno sleherni sum koruptivnih praks, pa najsi bo v zdravstvu ali v kateremkoli drugem segmentu družbe, prednostno raziskati, predvsem pa apelirali naj pristojne inštitucije (policija, tožilstvo, sodišča) tudi opravijo svojo nalogo. Žal so zgodbe z razkritji bolj kot ne polnile strani medijev in bile velikokrat tudi zlorabljene za omalovaževanje naših legitimnih prizadevanj za izboljšanje razmer v zdravstvu. Posebej poudarjamo da so za zakonitost poslovanja javnih zavodov odgovorni direktorji, ki jih nastavlja politika.

V FIDES-u pričakujemo da bodo sodni postopki čimprej doživeli epilog, saj bo to signal, da se je država resno lotila problema korupcije. Nesprejemljivo je namreč, da madež koruptivnih praks pade na celotno zdravstvo, ki ga sestavljamo zdravniki, zdravstveni delavci in sodelavci, ki predano opravljamo naše temeljno poslanstvo.

Konrad Kuštrin,

Predsednik FIDES

Kaj Fides zagotavlja članom

Obvestila

19/04/2021

Ljubljana, 19. april 2021 - Koordinacija zdravniških organizacij (KZO), ki jo sestavljajo Zdravniška zbornica Slovenije, Slovensko zdravniško društvo, FIDES, Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov...

04/03/2021

Dejstvo je, da se korona virus zelo učinkovito prenaša s človeka na človeka, da pri številnih okuženih povzroči resno bolezen in da epidemije COVID – 19 še nismo obvladali. Pojavljajo se nove...