V FIDESovem predlogu vladi o popoldanskem delu izključno določbe zakona o delovnih razmerjih in možnost prepovedi zaradi preutrujenosti zdravnika

Nekateri mediji so v sredo, 16. novembra, objavili informacijo, da želi sindikat Fides popoldansko delo zdravnikov pri drugih delodajalcih še nadgraditi. Tako naj bi vladi poslal gradivo, iz katerega naj bi izhajalo, da naj zdravniki v rednem delovnem času delajo le toliko, da bodo zmogli še popoldansko delo pri drugem delodajalcu.
Jasno želimo poudariti, da približevalni predlog sindikata Fides take dikcije ne vsebuje. Pred tem je šlo za interno komunikacijo znotraj pogajalske skupine, v kateri smo izmenjali nič koliko osnutkov, predlogov, mnenj in delovnih gradiv. Naša stavkovna zahteva ostaja, da se za vprašanje dela pri drugem delodajalcu uporablja izključno Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1). Kot možna kompromisna rešitev pa je po uradnem in končnem predlogu, ki smo ga poslali vladi v nedeljo, 13. novembra, ta, da bi lahko delodajalec popoldansko delo zdravniku prepovedal zaradi preutrujenosti. Znotraj FIDESa smo zaradi slabih izkušenj preučevali različne pravne varovalke za primer zlorab ali preširokih interpretacij teh prepovedi s strani delodajalcev. Vendar v končnem uradnem približevalnem predlogu z dne 13.11.2016, poslanem vladni pogajalski skupini, te varovalke niso omenjene.