SPOROČILO ZA JAVNOST| »Namesto merjenja mišic na zdravstveni sceni si državljanke in državljani zaslužijo premišljene in odločne korake reševanja zdravstvenega sistema.«

V FIDES-u z zaskrbljenostjo spremljamo stanje v javnem zdravstvenem sistemu in pristop Vlade RS k reševanju nakopičenih težav, ki vedno bolj potencirajo probleme, s katerimi se javni zdravstveni sistem sooča že nekaj let.

Odstavljanje ministrov in kaos zdravstvene politike, ki smo mu priča, brez jasnega cilja, niso popotnica iskanja rešitev, za katere bi se morali zavzemati vsi.  Namesto merjenja mišic na zdravstveni sceni si državljanke in državljani zaslužijo premišljene in odločne korake reševanja zdravstvenega sistema. Obljub in prekršenih časovnic Vlade RS je bilo dovolj.

Soočeni smo z masovnimi odhodi zdravstvenih delavcev, tudi zdravnikov, iz javnega oz. bolje rečeno državnega zdravstva v zasebno zdravstvo ali tujino. Zaradi pomanjkanja zdravnikov (smo na repu držav EU glede števila zdravnikov na število prebivalcev) se ni zaprl še noben oddelek v bolnišnicah, mogoče kakšna ambulanta na primarnem nivoju v oddaljenem kraju. So se pa zmanjšale kapacitete postelj v bolnišnicah zaradi pomanjkanja zdravstvenih delavcev in posledično podaljšale čakalne dobe.

Stresni test zdravstva, do katerega smo bili v FIDES-u kritični, saj nam je vzel leto dragocenega časa, je zgolj potrdil naša opozorila. Časa za oklevanje pri reformah preprosto ni več. Občutek imamo, da si politični odločevalci pred resnostjo problemov še vedno zatiskajo oči in se v največji krizi zdravstva ukvarjajo sami s seboj. Te občutimo vsi, tako pacienti kot zdravstveni delavci, ki smo dnevno vpeti v vse slabše razmere v javnih zdravstvenih zavodih.

Dejstvo je, da ostaja FIDES, bolj kot ne, še edini iskreni branitelj javnega zdravstvenega sistema.  Z odstavljenim ministrom je v imenu Vlade RS podpisal dva sporazuma o zdravstvenem in socialnem plačnem stebru, ki ob nezavidljivi kadrovski sliki stanja v javnem zdravstvenem sistemu predstavljata prvi korak krepitve javnega zdravstvenega sistema. Tega se očitno zaveda tudi odstopljeni minister in tega bi se morala zavedati celotna Vlada RS, v prvi vrsti premier, ki zdaj neposredno prevzema vajeti zdravstvenega resorja

V začetku maja nas je presenetila sprememba vladne strategije pogajanj za t.i. zdravstveni steber. Minister za zdravje se pogajanj iz nam neznanih razlogov ni več udeleževal. Tudi ministrice za javno upravo na pogajanjih ni bilo več. Pogajanja so bila prepuščena tretji osebi brez konkretnega mandata in so zašla v slepo ulico.  Nakazanih rešitev, v času, ko bi se morali že pripravljati na realizacijo novega plačnega sistema, ni.  Odgovornost zato bo morala prevzeti celotna vlada, ki zdaj tekmuje v kritikah odstopljenemu ministru in podpredsedniku Vlade RS.

Kadrovske menjave v Vladi niso izgovor, da Vlada RS takoj ne pristopi k realizaciji dogovorjenega zdravstvenega plačnega stebra, ki bo sledil ureditvam držav z učinkovitim javnim zdravstvom z namenom ohranitve zdravnikov in zobozdravnikov v javnem zdravstvenem sistemu.  V FIDES-u bomo na tem vztrajali in od tega ne bomo odstopili.

21/02/2024

V časopisu Primorske novice je bil 19. februarja 2024 objavljen članek z naslovom “Preveriti reprezentativnost Fidesa in ga ukiniti”.

V FIDES-U zaradi zagotavljanja objektivne in...

21/02/2024

Stavke navadno razsuvajo kapitalisti in zastopniki privilegijev dobro situiranih manjšin, ne ljudstvo, ugotavlja članica predsedstva SD, Sonja Lokar v svojem nesramnem komentarju o zdravnikih, z...