Sporočilo po novinarski konferenci, 30.01.2024

Danes na glavnem stavkovnem odboru smo soglasno sprejeli sklep, da se z jutrišnjim dnem 31.1.24 vodstvom bolnišnic vroči umike soglasij o delu preko 48 ur tedensko in 16 ur neprekinjeno. S tem bomo delali v skladu s standardi evropske direktive, ki bi jih morala  država vpeljati že od vstopa v EU.

Naloga vodstev zdravstvenih ustanov pa je, da na osnovi teh dejstev organizira delovne procese. 

Glede na veliko pomanjkanje zdravnikov v Sloveniji in število zbranih umikov bodo delovni procesi v zdravstvenih ustanovah zelo hitro moteni. Na kar opozarjamo zdravniki že leta. Na to pa so opozorili tudi že direktorji zdravstvenih ustanov na sestanku z ministrico za zdravje.

Ta korak je nujen, saj se vlada ne želi resno soočiti s prepotrebnimi spremembami v zdravstvu.

Iskreno upamo, da bo vlada dojela kaj s svojo ignoranco povzroča in se z zdravništvom resno usedla za mizo ter dosegla dogovor čimprej. 

Poudarjamo, da prizadevanja zdravništva presegajo zgolj pravniško zastavljene stavkovne zahteve. 

Želimo rešitve, ki bodo jasno opredelile specifiko zdravstva. Želimo na državni ravni sprejete specialne standarde in normative, ki bodo podstat za variabilno nagrajevanje in konkurenčno zaposlitev, ki bo omogočala ohranitev in privabljanje celotnega kadra v javnem zdravstvenem sistemu. 

Sprevrženo je zatrjevanje, da so stavkovne zahteve zgolj odprava nesorazmerij in takojšnje povišanje plač. V prvi vrsti želimo od vlade jamstva in zaveze, ki bodo omogočile, da se bo zdravstven steber zares uresničil in da ne ostalo pri praznih obljubah in pri zavlačevanju.  

 

Kaj Fides zagotavlja članom

Obvestila

21/02/2024

V časopisu Primorske novice je bil 19. februarja 2024 objavljen članek z naslovom “Preveriti reprezentativnost Fidesa in ga ukiniti”.

V FIDES-U zaradi zagotavljanja objektivne in...

21/02/2024

Stavke navadno razsuvajo kapitalisti in zastopniki privilegijev dobro situiranih manjšin, ne ljudstvo, ugotavlja članica predsedstva SD, Sonja Lokar v svojem nesramnem komentarju o zdravnikih, z...