Predsednik sindikata Fides dr. Konrad Kuštrin parafiral sporazum o začasni prekinitvi stavkovnih aktivnosti

Predsednik sindikata zdravnikov in zobozdravnikov je po podpisu sporazuma dejal, da pričakuje, da bo vlada potrdila danes parafiran sporazum. "V teh prostorih sem parafiral več sporazumov in se še ni zgodilo, da vlada tega ne bi potrdila, ker bi pod vprašaj postavila svojo kredibilnost," je poudaril.

Sporazum bo po njegovem sprožil bistvene spremembe v delovanju zdravstvenega sistema. "To je prvi korak, da se sistem začne spreminjati, tudi z vidika merjenja dela in učinkovitosti zdravnikov. Verjetno smo mi eden izmed prvih poklicev, ki si to upa in želi," je dejal. "To je začetek reformnih sprememb, ki so za ta zdravstveni sistem več kot potrebne," je povedal.

"Na prvem mestu so standardi in normativi, ki so v prvi vrsti namenjeni bolnikom, saj se kakovost zdravnikovega dela odraža na bolnikovem zdravju in kakovosti oskrbe," je pojasnil. Obenem pa je poudaril, da so Fidesova največja skrb vedno bili mladi zdravniki. "Ne drži, da se zavzemamo le za starejše zdravnike in predstojnike. Znotraj obstoječega plačnega sistema bom naredili prvi korak k njihovemu boljšemu nagrajevanju," je bil jasen.

Sicer pa po njegovih besedah nikoli niso ovirali nobenega sindikata, ampak so vsak sindikat, ki se je boril za pravice svojih članov, podpirali, je pokomentiral izjave nekaterih drugih sindikatov, ki pogojujejo nadaljevanje pogajanj s parafo sporazuma.

"Tisti sindikati, ki zastopajo naše najtesnejše sodelavce, medicinske sestre, so na njih že zdavnaj pozabili. Če bi lahko pomagali medicinskim sestram, zlasti srednjim, ki so najbolj ponižan poklic v zdravstvu, bi jim z veseljem lahko pomagali," je poudaril.

Podčrtal je, da so naredili prvi korak in da je prepričan, da bodo podoben korak s standardi in normativi naredile tudi medicinske sestre.