NE! Nasilju v zdravstvu – izrazite podporo in prispevajte svoj podpis

Zdravniška zbornica Slovenije (ZZS) je danes pričela akcijo zbiranja podpisov za vložitev predloga zakona o spremembi kazenskega zakonika z vzpostavitvijo kaznivega dejanja napada na zdravstvenega delavca, ko ta izvaja zdravstveno obravnavo. Potrebujejo vsaj 5000 podpisov in prav je, da pri tem pomagamo in se podpišemo tudi mi.

Zakaj? Zato ker smo vedno večkrat priče nasilnim dogodkom v zdravstvu in ker ne želimo, da bi kdorkoli od nas ali naših sodelavcev v službo hodil s strahom. Zato ker želimo, da se o tem govori in opozarja. Žal je to še eden od primerov, ko moramo zdravniki stopiti skupaj in pritisniti na politiko, da se za nas zavzame in poskrbi, da bomo varni. Vladajoči namreč kljub že tragičnemu dogodku, ki se je končal s smrtjo zdravnika, ne ukrepajo.

V Fidesu se bomo zato aktivno vključili v zbiranje podpisov, da pokažemo solidarnost, enotnost in odločenost spremeniti delo v slovenskem javnem zdravstvu na bolje. Želimo varno delovno okolje in varno skrb za naše paciente.

Šestdesetdnevni rok za zbiranje podpisov se izteče 8. julija, podpora predlogu zakona pa vam bo preko e-uprave vzela približno minuto časa:

  1. Prijavite se na tej povezavi >>> ali poiščite na spletni strani e-Uprava obrazec Podpora volivca pobudi za vložitev predloga Zakona o spremembi Kazenskega zakonika. Za prijavo potrebujete kvalificirano digitalno potrdilo ali SMS pass ali novo elektronskao osebno izkaznico. Po prijavi z e-identiteto se vaši osebni podatki v obrazec prenesejo samodejno. Za obdelavo obrazca lahko s seznama izberete katerokoli Upravno enoto, pri čemer zaradi obremenjenosti Upravne enote Ljubljana izbiro slednje odsvetujemo.
  2. Elektronsko podpišite obrazec

Elektronskih obrazcev vam ni treba tiskati, overjati in pošiljati na Zdravniško zbornico Slovenije.

Že v naprej hvala za pomoč in podporo. Kot so danes po sestanku z ministrico za zdravje zapisali mladi zdravniki, velja tudi za vse nas: prijazne besede in prazne floskule ne bodo rešile našega zdravstva. Vlada in ministrstvo za zdravje nimata  pojma o naših realnih težavah, njihovo nezanimanje pa se kaže v odsotnosti načrta za rešitve. Zato smo še toliko bolj odločeni, da tokrat naredimo nekaj zase, zberemo podpise in poskrbimo za lastno zaščito.

 

 

 

Kaj Fides zagotavlja članom

Obvestila

18/07/2024

V sindikatu Fides podpiramo javno pismo, ki ga je podpisalo in tudi nam poslalo več kot 100 slovenskih zobozdravnic in zobozdravnikov. Pred očmi nam razpada celoten javno zdravstveni sistem in...