Konrad Kuštrin z ministrico za zdravje podpisal sporazum o začasni zamrznitvi stavkovnih aktivnosti

Predsednik sindikata zdravnikov in zobozdravnikov FIDES in ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc sta v ponedeljek, 5. decembra, podpisala sporazum o začasni zamrznitvi stavkovnih aktivnosti.

Konrad Kuštrin je po podpisu dejal, da tako kot je bil leta 1996, ko so zdravniki tri tedne stavkali, po končani stavki sporazum ključ za nadaljevanje pogajanj, je tudi danes podpisani sporazum ključ za nadaljevanje pogajanj za spremembe in dopolnitve kolektivne pogodbe in za skrajševanje čakalnih vrst v zdravstvu.

"Nasprotovanja nekaterih političnih strank in tudi sindikatov temu sporazumu so po mojem posledica različnega svetovno-nazorskega pogleda, kam ta država in zdravstvo morata iti. Mi smo proevropsko usmerjeni. Sindikat je vedno zagovarjal delavnost, pridnost, poštenost, merljivost dela in na tem vztrajamo. Ta sporazum je eden prvih korakov, ki nas bo popeljal tja, kamor bi radi prišli," je bil jasen.

"Nekateri roki so zaradi zapletov na vladi pri sprejemanju sporazuma že preseženi. Mislim, da bomo z dobrim dialogom vse nadoknadili," je pokomentiral zamudo pri podpisu sporazuma. Povedal je tudi, da nima nič proti temu, da se zdravnikom gleda pod prste in govori o zdravniških plačah. "Bilo bi pa prav, da javnost vsem poklicnim skupinam v javnem sektorju gleda pod prste glede njihove kakovosti, obremenitev in dopustov," je dejal.

Opozoril je, da od današnjega srečanja sindikatov javnega sektorja ne pričakuje ničesar, obenem pa poudaril, da jim vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja očita tiste pravice, ki jih v Svizu imajo. "Standarde in normative imajo v Svizu ne da bi o tem tekla desetletna razprava, kot je bilo to v primeru zdravniških standardov," je povedal. V zakonu o sistemu plač imajo tudi ekskluzivno pravico, da so nagrajeni tisti, ki presegajo standarde in normative. "Poleg tega so si lani nekatere poklicne skupine visokega šolstva dvignile plače. In tudi o tem ni bilo nobene razprave niti nobenega političnega pretresa," je poudaril.

"Sicer pa sem prepričan, da bo vlada dosegla sporazum s sindikati javnega sektorja in ji ne bo treba z interventnim zakonom znižati plač. Sporazum vlade s Fidesom ni nobena ovira za sporazum z javnim sektorjem," je bil jasen.