Fides, Zdravniška zbornica Slovenije, Slovensko zdravniško društvo in Strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije razglašajo ničelno stopnjo tolerance do besednega in fizičnega nasilja nad zdravstvenim osebjem.

Ljubljana, 20. oktobra 2016 – Fides, Zdravniška zbornica Slovenije, Slovensko zdravniško društvo in Strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije razglašajo ničelno stopnjo tolerance do besednega in fizičnega nasilja nad zdravstvenim osebjem.

Na 23. seji Državnega zbora je v torek, 18. oktobra 2016, v razpravi o obravnavi interpelacije o delu in odgovornosti ministrice za zdravje gospe Milojke Kolar Celarc poslanec Združene levice Miha Kordiš med drugim izjavil, da je potrebno »FIDES zlomiti«. Natančneje: »/…/ In s temi reprezentanti zdravniško-zavarovalniškega lobija se ne pogovarja, se ne pogaja, pred njimi se ne umika. FIDES je treba zlomiti. Ali bodo preživeli privilegiji privatizacijskega dela zdravništva ali pa bo preživelo slovensko javno zdravstvo in se okrepilo v tej svoji kvaliteti. To je to. Eno ali drugo. Ni vmesne poti.«

V sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije FIDES smo zgroženi nad stališčem poslanca in ga zavračamo. Smo namreč zagovorniki dialoga in argumentirane izmenjave stališč. Pogajanja in dogovarjanja so bistveni del naših prizadevanj za boljši zdravstveni sistem. Le v dialogu, razumevanju in spoštovanju različnosti je moč iskati rešitve, ki bodo v skupnem interesu vseh državljank in državljanov. Sindikat FIDES se vedno pogovarja. In drugič, nasilje ni rešitev. Zdravniki, zobozdravniki in zdravstveno osebje skrbimo za zdravje naših pacientov, zato je nedopustno, da smo tarče napadov. Tragični dogodki v Splošni bolnišnici Izola in besedni ter fizični napadi, ki smo jim priče v zadnjem času, so vsega obsojanja vredni in zanesljivo ne pripomorejo k gradnji še boljšega zdravstvenega sistema. Še posebej so zavržni pozivi k »lomljenju sindikata« s strani odločevalcev v Državnem zboru.

Zdravniške organizacije FIDES, Zdravniška zbornica Slovenije, Slovensko zdravniško društvo in Strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije zato razglašamo ničelno stopnjo tolerance do besednega in fizičnega nasilja nad zdravstvenim osebjem. Za takšna dejanja ni opravičila.

Konrad Kuštrin

Kaj Fides zagotavlja članom

Obvestila

23/09/2022

Opozarjamo na neusklajenost navedb ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik s pojasnili drugih pogajalskih partnerjev.

Ministrica za javno upravo je v Odmevih 21.09.2022 navedla, ...

22/09/2022

 

19. oktober ni dan upora proti eni vladi ali enemu ministru. Je zadnje in najbolj kritično opozorilo ob očitnih znakih dokončnega razpada javnega zdravstva.

...