Evropska federacija zdravniških sindikatov (FEMS) podprla zahteve slovenskih zdravnikov po boljšem zdravstvenem sistemu

Predsednik federacije Enrico Reginato je v pismu podpore, ki ga je poslal predsedniku vlade dr. Miru Cerarju in ministrici za zdravje Millojki Kolar Celarc, zapisal, da se zdravnike po celotni Evropski uniji obravnava kot strošek. "Dobro znano je, da se slabe delovne razmere odražajo v nižji kakovosti pomoči, nizka kvaliteta zdravniške oskrbe pa pomeni dvig stroškov," je zapisal.

"Vendar zahteve slovenskih zdravnikov niso samo finančne narave, čeprav zelo upravičene. Dotikajo se vloge zdravnikov v družbi in organizacije zdravstvenega sistema," je zapisal. "Večina njihovih problemov izvira iz preobsežne birokracije in pomanjkanja ustrezne organizacijske kulture v zapletenem svetu javnega zdravstva," je prepričan.

"Slovenski zdravniki si prizadevajo za izboljšanje zdravstvenega sistema z umikom nerazložljivih ovir, ki kažejo na pomanjkljivo znanje managerjev in politikov o tem, kako javno zdravstvo v resnici deluje v vsakodnevni praksi," je bil jasen.

"Predlagamo, da vlada obravnava zdravnike kot del sistema in ne kot nasprotno stran, ki se bojuje za interese, ki gredo proti splošnim interesom državljanov. Pobude slovenskih zdravnikov so popolnoma logične, saj si želijo si izboljšav sistema. Po našem ni modro, da se jih prisili k stavki, samo zato, ker niste pripravljeni sprejeti njihovih predlogov," je med drugim še poudaril predsednik Evropske federacije zdravniških sindikatov Enrico Reginato.