Dr. Konrad Kuštrin: "V sindikatu Fides zahtevamo izboljšanje zdravstvenega sistema"

Predsednik sindikata zdravnikov in zobozdravnikov je v torek, 25. oktobra, po seji Glavnega stavkovnega odbora ocenil torkov sestanek pogajalske skupine z vlado. 

 

Uvodoma je poudaril, da gredo sindikalne zahteve zlasti v smeri izboljšanja zdravstvenega sistema. "Zdravstveni sistem se lahko izboljša tako, da se začnejo uveljavljati standardi in normativi, da se spremeni financiranje zdravstvenega varstva in da se spremeni vodenje javnih zdravstvenih zavodov. O vsem tem so se predstavniki sindikata in vlade danes strinjali," je poudaril. 

 

"Prav tako gredo zahteve Fidesa v smeri sprememb zakona o sistemu plač, saj ne moremo dopuščati, da zdravniki specialisti osem let po specialističnem izpitu zaslužijo med 1.300 in 1.400 evri neto. To je nespodobno, sploh ob tem, da praktično vsak dan izvemo za nekoga, ki odhaja," je povedal. "Kdo bo zdravil naše državljane, če bo šlo tako naprej?" se je vprašal.

 

"Predstavniki vlade so danes prvič zelo jasno pokazali, da razumejo resnost položaja in zahteve sindikatov," je pojasnil, vendar je bila po njegovem vladna reakcija zelo pozna, saj je sindikat zahteve predstavil že septembra lani. "Bolje pozno kot nikoli," je dodal. Po njegovih besedah vlada doslej ni ponudila še ničesar glede sindikalne zahteve po ukinitvi zgornje meje pri plačah. "Po zatrdilih ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja bo vlada pripravila izračune, ki bodo predstavljeni na naslednjem srečanju vladne pogajalske skupine, ki je predvideno za 3. november," je povedal. Vendar po njegovem stavka zagotovo bo, če vlada ne bo predstavila konkretnih in zavezujočih ponudb, je bil jasen dr. Konrad Kuštrin.

Kaj Fides zagotavlja članom

Obvestila

23/09/2022

Opozarjamo na neusklajenost navedb ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik s pojasnili drugih pogajalskih partnerjev.

Ministrica za javno upravo je v Odmevih 21.09.2022 navedla, ...

22/09/2022

 

19. oktober ni dan upora proti eni vladi ali enemu ministru. Je zadnje in najbolj kritično opozorilo ob očitnih znakih dokončnega razpada javnega zdravstva.

...