DOVOLJ JE. Zakaj je stavka zadnja možnost?

 

19. oktober ni dan upora proti eni vladi ali enemu ministru. Je zadnje in najbolj kritično opozorilo ob očitnih znakih dokončnega razpada javnega zdravstva.

Strokovnim javnim opozorilom so zadnja leta sledile številne obljube in hitre menjave. V desetih letih je ministrstvo za zdravje vodilo 12 politikov, eden med njimi celo dvakrat. Vsak z novimi idejami in predlogi reform, njihovo (ne)uresničevanje pa je podaljševalo čakalne dobe, povečevalo število prebivalcev brez osebnega zdravnika in dodatno zapletalo administracijo, ki leta 2022 ne zna povedati niti tega, koliko ljudi čaka na posege. 

Ob starajočem prebivalstvu in ob že trenutnem pomanjkanju zdravnic in zdravnikov bo takšna učinkovitost odločevalcev dokončno izpraznila javne ambulante in spremenila hitre ter dostopne storitve v luksuzne, ki povprečnemu državljanu ne bodo dostopne. 

Bolniki in zdravniki smo žrtve istega sistema. Domače in mednarodne organizacije ocenjujejo in vse glasneje opozarjajo, da je trenutni plačni sistem neposredni vzrok životarjenja javnega zdravstvenega sistema, ki se kaže v vse slabši dostopnosti in kratenju pravice do zdravstvenega varstva, kot ustavno zagotovljene pravice vseh državljank in državljanov.

Zdravnice in zdravniki s 3500 podpisi od države pričakujemo nov, evropsko primerljiv plačni sistem, ki bo v sistem privabil 1000 manjkajočih zdravnic in zdravnikov ter preprečil nadaljnji osip, povečal zanimanje za  najzahtevnejše in za zdravje državljank in državljanov nepogrešljive specializacije, ter posledično zaustavil negativno spiralo razkroja javnega zdravstva na račun enotnega plačnega sistema.

Priprave na napoved stavke, ki nam kot skrajno sredstvo ostaja na voljo za uslišanje klica na pomoč k aktivnemu reševanju nevzdržnega stanja v javnem zdravstvenem sistemu, potekajo že od začetka leta, ko je bil po  izredni letni konferenci FIDES 28. januarja letos Glavni odbor preoblikovan v Glavni stavkovni odbor. 

Izredna letna konferenca, ki se je udeležilo 2oo zdravnic in zdravnikov, delegatov in članov sindikata kot tudi številnih nečlanov, je po dolgi in premišljeni razpravi sprejela težko, a nujno in odgovorno odločitev o napovedi splošne stavke.

Temu bodo gotovo sledili prispevki o posameznih visokih plačah, pri katerih nikoli ne bo razloženo, koliko popoldanski ur, noči in koncev tedna sta zdravnik ali zdravnica namesto z družino preživela s pacienti. 

Pogromi nad celotnimi bolnišnicami se bodo nadaljevali iz tistih pisarn, kjer leta sedijo najbolj odgovorni, da se s prepotrebno krepitvijo osebja napake ne preprečujejo.

Na družbenih omrežjih nas bodo ponovno podili v tujino tudi tisti, ki so še morda nedavno (ne)uspešno zahtevali bližnjice za prednostno oskrbo sebe in svojih bližnjih. 

Ne delimo spretnosti politikov za javno gnetenje resnice in kazanje s prstom na krivce. Operiramo pa s številkami in izkušnjami, ki kažejo, da je “pregnetene resnice” dovolj in da fraze in solze niso več dovolj za gašenje požara v zdravstvu.

V FIDES-u pričakujemo vabilo ministra za zdravje, ki mu je Vlada včeraj odstopila v reševanje stavkovne zahteve FIDES, na čimprejšnji začetek pogajanj o reševanju stavkovnih zahtev, predvsem v izogib stiskam zdravnikov in bolnikov, ki bi jih lahko stavka povzročila. 

 

 

Kaj Fides zagotavlja članom

Obvestila

22/11/2022

Glavni stavkovni odbor  FIDES se je na današnji seji seznanil s potekom pogajanj in rezultati ankete, izvedene med članstvom v zadnjih dneh.

Po oceni FIDES-ove pogajalske skupine so...

19/10/2022

Podpis zavezuje vlado, da bo resno pristopila h korenitim reformam in jih najkasneje do 1. aprila 2023 predstavila bolnikom, zdravnikom in drugim zaposlenim v zdravstvenem sistemu. "Vrsto let smo...