24.4.2017| Novinarska konferenca Koordinacije zdravniških organizacij - Kuštrin o spremembah zakonodaje: Tisti, ki denarja nimajo, bodo še vedno čakali

Tudi predsednik Fidesa Konrad Kuštrin upa, da predlogi zakonov na področju zdravstva, takšni kot so, ne bodo sprejeti, ampak da se bo sprememb zdravstva lotila kakšna vlada, ki bo imela izdelano vizijo. Po njegovem mnenju so predlagane spremembe zakona "izključno piar poteze v cilju cenenega zadovoljevanja nekaj členov koalicijske pogodbe". "Tudi koalicija pri zakonodaji ni enotna in se dikcije zakonov spreminjajo iz ure v uro. Vnaprej zavračamo vsako odgovornost za to, da bo zdravstveni sistem še slabši, še manj dostopen," je dejal in dodal, da bodo takšne spremembe škodile predvsem bolnikom.

Ocenjuje, da bodo predlagane spremembe pripeljale v položaj, da bodo tisti, ki denarja nimajo, še vedno čakali in to celo dlje časa, tisti, ki denar imajo, pa si bodo storitve plačali. "To deluje kot indijski vlak," je dejal.

Kot ustavno sporno je ocenil omejevanje pravice zdravnikov do dela pri drugih delodajalcih. "Gre le za zadovoljevanje tistih famoznih zgodb o dobičkarjih in zaslužkarjih. Če teh 'dobičkarjev in zaslužkarjev' ne bi bilo, bi lahko zaprli mnoge oddelke, pa tudi brežiško, ptujsko, trboveljsko in morda še kakšno bolnišnico," je ocenil.

Spomnil je, da mora vlada v skladu z dogovorom o začasni zamrznitvi stavke spremeniti zakon o sistemu plač. Napovedal je, da bodo pri tem vztrajali in da jih izgovarjanje na ministrstvo za javno upravo ne briga. Tako upa, da jeseni ne bodo prišli ponovno v položaj pred zaostritvijo stavke.

Kaj Fides zagotavlja članom

Obvestila

23/09/2022

Opozarjamo na neusklajenost navedb ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik s pojasnili drugih pogajalskih partnerjev.

Ministrica za javno upravo je v Odmevih 21.09.2022 navedla, ...

22/09/2022

 

19. oktober ni dan upora proti eni vladi ali enemu ministru. Je zadnje in najbolj kritično opozorilo ob očitnih znakih dokončnega razpada javnega zdravstva.

...