19.11.2021 |Odziv na članek: »Kuštrin pritiska za izstop zdravnikov iz plačnega sistema«

Avtor članka: »Kuštrin pritiska za izstop zdravnikov iz plačnega sistema«, objavljen  na N1 SLO z dne 19.11.2021 v prispevku navaja netočne informacije, ki v kontekstu naslova, dajejo izkrivljeno predstavo o prizadevanjih sindikata FIDES za ureditev plač vseh zaposlenih v zdravstvu v novem plačnem zakonu.

FIDES ne pritiska na vlado, prenova plačne zakonodaje je zapisana v koalicijski pogodbi. Prav tako ne gre za predlog izstopa iz plačnega sistema, temveč za pripravo nove plačne zakonodaje v zdravstvu in še najmanj pri tem za izkoriščanje dviga plač ostalim zdravstvenim delavcem. V FIDES-u našim sodelavcem v zdravstvenem timu iskreno privoščimo spodobne plače, ki jih, kot jih žal ugotavljajo tudi predstavniki ostalih organizacij, ki zastopajo zaposlene v zdravstvu, aneks ne prinaša.

V FIDES-u ne odpiramo novih front, zavedamo se resnosti situacije in se vsem času epidemije kot sindikat, čeprav so porušeni vsi delovno-pravni standardi, stiske kolegov pa izjemne, nismo oglašali. Vse kar pričakujemo je nadaljevanje začrtanega dela pri pripravi nove plačne zakonodaje, ki bi vključevala vse zaposlene v zdravstvu.  V okviru delovne skupine, ki je zadnjega pol leta pod okriljem Ministrstva za zdravje s predstavniki FIDES-a pripravljala nov zakon o plačah v zdravstvu, je vsebina predloga novega zakona praktično usklajena.

V marcu 2021 je bila  FIDES-u in vsem sindikatom na področju zdravstva ponujena priložnost da sodelujejo pri pripravi izhodišč posebnega zakona, ki bi urejal plače zaposlenih v zdravstvu. V FIDES-u smo to pozdravili in se aktivno vključili v pogovore in v pripravo nove plačne zakonodaje, ki jo ocenjujemo kot nujno, če želimo ohranjati javni zdravstveni sistem. Zakaj predstavniki drugih sindikatov niso želeli sodelovati pri tem in so pripravo posebnega zakona kategorično zavrnili, morajo pojasniti sami. FIDES ne izključuje nikogar, nasprotno, logično se nam zdi, da so v nov zakon vključeni vsi zdravstveni delavci.

Kar zadeva svaril, da bi nov zakon povzročil verižne reakcije, sporočamo, da je to praksa, ki jo v trenutnem plačnem sistemu, dogajajo že ves čas. Samo spomnimo, zadnja taka je bila leta 2018 in sklenjenemu aneksu bodo glede na naše izkušnje z urejanjem plač v javnem sektorju, nedvomno sledile nove.

Naš namen torej ni polemizirati dvigov plač v zdravstvu. Kot sindikat pa moramo opozoriti, da so bila z zadnjimi splošnimi dvigi plač v javnem sektorju v letu 2018 in dodatno z novim aneksom porušena sleherna plačna razmerja in zlasti tudi strokovno-organizacijska razmerja v zdravstvu, kar pomeni, da enotnega plačnega sistema, ki je bil že v štartu osnovan na trhlih temeljih, ni več.

Poleg primerov anomalij, na katere so opozorili Mladi zdravniki Slovenije, bi želeli opozoriti, da aneks uvaja številna nova delovna mesta predvsem v tarifni skupini VII 2, predvsem pa niža kriterije za zasedbo vodstvenim delovnih mest v zdravstveni negi, ki z novimi uvrstitvami dosegajo in presegajo plače zdravnikov specialistov. Najnižje uvrščena glavna medicinska sestra – strokovna vodja bo z aneksom prejela za več kot 460 EUR bruto višjo plačo (teh je trenutno po podatkih ISPAP največ), sestra v negovalni enoti pa borih 42 EUR bruto.

Kaj Fides zagotavlja članom

Obvestila

19/04/2022

Odziv na članek, 24.ur.com, 18.04.2022: "Absurdi plačnega sistema: 26.000 zaposlenih pod minimalno plačo, rekorder lani z 200 tisočaki"

Verjamemo, da je v predvolilnem času...

11/04/2022

Po tem, ko so se zdravstveni delavci uspešno spopadli z epidemijo, ki je v našem javnem zdravstvenem sitemu razgalila še zadnje pomanjkljivosti, in se od taistih izčrpanih zdravstvenih delavcev...