07.11.2016: Sporočilo za javnost - V sindikatu Fides pričakujemo, da bo vlada v korist pacientov podpisala zaveze iz memoranduma

Fidesova pogajalska skupina za pogajanja o stavkovnih zahtevah bo danes ob 12. uri nadaljevala pogajanja z vladno pogajalsko skupino. Ob 16. uri bo izkupiček pogajanj predstavljen glavnemu stavkovnemu odboru FIDES, ki bo odločal o morebitni zamrznitvi stavke.

Danes bo peti pogajalski sestanek od napovedi splošne stavke zdravnikov in zobozdravnikov 6. oktobra letos. Kljub temu so pred komisijo odprte še vse bistvene sestavine stavkovnega sporazuma in tudi predlaganega memoranduma kot predloga rešitve za zamrznitev stavke. Več kot očitno vlada napovedi stavke ni vzela resno, saj se je začela pogajati s FIDES-om šele po dveh tednih od napovedi stavke in tako kot v devetmesečnih pogajanjih za Kolektivno pogodbo za zdravnike in zobozdravnike v RS, tudi v pogajanjih o stavkovnih zahtevah izgubljala dragoceni čas. Vlada je okrepila pogajanja šele slab teden dni pred začetkom stavke.

Ker zaradi vladne neaktivnosti časa in realnih možnosti za sklenitev stavkovnega sporazuma pravzaprav ni več, smo v FIDES-u vladni pogajalski skupini ponudili možnost sklenitve memoranduma za morebitno zamrznitev stavke za največ en mesec.

Pričakujemo, da bo vlada izkoristila ponujeno roko FIDES-a in na zadnjo pogajalsko sejo pred stavko končno prišla s pooblastili za podpis zavez iz memoranduma ter v roku enega meseca, ki smo ga ponudili kot predlog za zamrznitev stavke, naredila vse, da do sklenitve stavkovnega sporazuma in prekinitve stavke tudi pride. Zavedamo se namreč naše odgovornosti do pacientov in smo zato pripravljeni dati vladi čas za sprejem ustreznih zakonodajnih dokumentov. V nasprotnem bosta za morebitne težave v zdravstvenem sistemu v času splošne stavke tako odgovorna ministrica za zdravje in vlada.

Naše zahteve so namreč zahteve za boljši zdravstveni sistem, za več časa, ki bi ga zdravnik namenil pacientu ter za sodobne evropske normative in pošteno plačilo.

FIDES, Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije

16/04/2019

Ob dogodkih na nivoju primarnega zdravstva, ki so eskalirali z realizacijo odpovedi pogodb o zaposlitvi s strani družinskih zdravnikov v ZD Kranj in napovedjo kolektivnih odpovedi še v drugih...

10/04/2019