03.11.2016 | Odziv sindikata Fides na stališče nekaterih sindikatov javnega sektorja: "FIDES ne podpira enotnega plačnega sistema"

Nekateri sindikati javnega sektorja so se danes v izjavi za javnost zavzeli za ohranitev enotnega plačnega sistema.  V FIDES-u ga ne podpiramo.

Dosedanje izkušnje so namreč pokazale, da pri tem nismo edini. Čisto povsod namreč opažamo prizadevanja za odstop od enotnega sistema. V visokem šolstvu so se razširili dodatki za stalno pripravljenost in svetovalne pogodbe. V državni upravi se ves čas dogaja dodajanje nepotrebnih zahtevnejših delovnih mest z namenom višje uvrstitve. V zdravstvu se kopičijo nadure, za katere ni jasno, koliko so res potrebne. Za Banko Slovenije enotni plačni sistem nikoli ni niti veljal, prav tako ne za državna podjetja, ki jih stalno rešujemo iz proračuna. Plačni sistem ne velja niti za "dvorne" dobavitelje, ki obstajajo samo zaradi javnih naročil. Na DUTB sklicujejo seje z namenom iskanja obvodov od sistema, ki menedžerjem že zdaj omogoča dvakrat višje plače od predsednika države.

Plačni sistem ni izboljšal kvalitete javnega sektorja, saj Slovenija sodi med države z dragim, a neučinkovitim javnim servisom. Imamo skoraj najdaljše zaostanke v pravosodju, ne prav impresivne rezultate iz matematike, slabo zaposljivost diplomantov in kritično slabo zaposljivost doktorjev znanosti. Zaradi tega sistema imamo rekordne čakalne vrste v zdravstvu.

Sistem ima unikaten pospešeni sistem horizontalnih napredovanj, po katerem se najhitreje povišujejo plače starejših uslužbencev, najdlje pa stopicajo mladi, ki zato bežijo v tujino. ZSPJS ne uzakonja enakega plačila za enako delo, temveč skrajno meritokratski sistem, v katerem je pol plače odvisne od dela, druga polovica pa izključno od starosti.

Sistema se ne da popraviti, temveč ga je treba čim prej ukiniti.

FIDES, sindikat zdravnikov in zobozdravnikov