Vlada je z interventnim zakonom priznala, da so razmere v slovenskem javnem zdravstvu kritične

Vlada je s predlogom interventnega zakona priznala, da so razmere v slovenskem  javnem zdravstvu kritične. Iz samega predloga zakona namreč jasno izhaja, da so razmere v javnem zdravstvu enako kritične, kot če bi bila epidemija, poplava ali neka druga naravna nesreča. Če so razmere v zdravstvu izredne, potem je potrebno tudi plače v zdravstvu reševati izredno.

Ministrica za zdravje ima na mizi dva sporazuma, ki sta bila podpisana z namenom, da se negativni  trend v javnem zdravstvu obrne in se takšna katastrofa prepreči. Zavlačevanje z njuno realizacijo in kršitev dogovorjenih časovnic sta pokazala svoje. Odhajanje strokovnih kadrov iz javnega zdravstva se nadaljuje in je zdaj dobilo dimenzije izrednih razmer.

Izredne razmere se ne rešujejo s prisilo in z nesistemskimi parcialnimi rešitvami.

Covid pandemija je jasno pokazala spontano angažiranost, požrtvovalnost in odgovornost zdravnikov, zobozdravnikov in ostalih zdravstvenih delavcev, čeprav interventnega zakona s takšno vsebino takrat sploh ni bilo. Zato zdravniki takšen predlog zakona razumejo kot žalitev.

Glede na nastale razmere FIDES zahteva urgenten sestanek z ministrico za zdravje, na katerem bomo tudi urgentno dogovorili realizacijo obeh sporazumov in umik spornih določb interventnega zakona.

Konflikt je eskaliral že s samim predlogom zakona. FIDES bo pri stopnjevanju sindikalnih aktivnosti sledil ogorčenju in jezi, ki ju je predlog zakona sprožil med zdravniki.

Kaj Fides zagotavlja članom

Obvestila

21/02/2024

V časopisu Primorske novice je bil 19. februarja 2024 objavljen članek z naslovom “Preveriti reprezentativnost Fidesa in ga ukiniti”.

V FIDES-U zaradi zagotavljanja objektivne in...

21/02/2024

Stavke navadno razsuvajo kapitalisti in zastopniki privilegijev dobro situiranih manjšin, ne ljudstvo, ugotavlja članica predsedstva SD, Sonja Lokar v svojem nesramnem komentarju o zdravnikih, z...