03.07.2023| Še eno izgubljeno leto.

Na brezplodnih pogajanjih z Vlado smo zdravnice in zdravniki skupaj s pacienti in ostalimi zaposlenimi v zdravstvu izgubili dodatno leto za reševanje javnega zdravstva. V tem času se je dostopnost do oskrbe za paciente še bistveno poslabšala, je ugotovil glavni odbor FIDES dan po izteku roka, ki si ga je Vlada sama določila kot ciljni datum za vložitev zakona o oblikovanju ločenega plačnega zdravstvenega stebra v parlamentarno proceduro.

Glavni odbor FIDES se je sestal na prvi delovni dan po 30.06.2023, datumu, ki ga je Vlada s podpisom  sporazuma  potrdila kot skrajni rok  za posredovanje ključnih sprememb v Državni zbor. Proučili smo nastalo situacijo in ugotovili, da je Vlada v postopku pogajanj ni izpolnila niti ene zaveze iz podpisanega sporazuma o prekinitvi stavkovnih aktivnosti iz oktobra 2022. Nereševanje slabih delovnih pogojev stopnjuje beg zdravnic in zdravnikov iz bolnišnic in zdravstvenih domov. Kot veliko tveganje ocenjujemo trend, da se zaradi stalnega ustvarjanja izrednih razmer zaposleni odločajo za delo v bolj urejenih delovnih pogojih izven zdravstva in v tujini. Tako namesto napovedane stabilizacije nastajajo izredne razmere, kar povečuje negotovost med zaposlenimi in bolniki in že ogroža najbolj nujno oskrbo v posameznih urgentnih centrih.

Sprašujemo se, kaj za Vlado pomeni, da je zdravstvo prioriteta?! FIDES na tak način ne namerava več sodelovati v pogajanjih o fantomskih stebrih, ki so zgolj kulisa za javnost in s tem prevzemati odgovornosti za dokončni razpad javnega zdravstvenega sistema v Sloveniji.

21/02/2024

V časopisu Primorske novice je bil 19. februarja 2024 objavljen članek z naslovom “Preveriti reprezentativnost Fidesa in ga ukiniti”.

V FIDES-U zaradi zagotavljanja objektivne in...

21/02/2024

Stavke navadno razsuvajo kapitalisti in zastopniki privilegijev dobro situiranih manjšin, ne ljudstvo, ugotavlja članica predsedstva SD, Sonja Lokar v svojem nesramnem komentarju o zdravnikih, z...