14.2.2017| Izjava za javnost

Proučili smo nova vladna izhodišča za pogajanja o stavkovnih zahtevah z dne 13.2.2017 kot izhajajo iz podpisanega Sporazuma o začasni zamrznitvi stavkovnih aktivnosti, za sprejem katerih je Vlada potrebovala več kot dva meseca.

Ugotavljamo, da posredovana izhodišča bolj ali manj povzemajo že predlagana in zavrnjena vladna izhodišča iz junija 2016 pred napovedjo splošne stavke zdravnikov in zobozdravnikov v RS. Vladna izhodišča zlasti ne sledijo dogovorjeni dinamiki in načinu realizacije stavkovnih zahtev zapisanih v dokumentu Ministrstva za zdravje po sestanku z dne 23.12.2016. Predvsem pogrešamo primerno rešitev položaja mladih zdravnikov specialistov in variabilno nagrajevanje zdravnikov in zobozdravnikov na podlagi standardov in normativov iz Modre knjige.

Vabilu na današnja pogajanja na Ministrstvu za zdravje smo se odzvali z namenom, da opozorimo ministrstvo in Vlado, da se čas zamrznitve stavke izteka in da zdravniki in zobozdravniki upravičeno pričakujejo realizacijo zavez iz podpisanega Sporazuma in čimprejšnje nadaljevanje pogajanj. Pričakujemo, da bo Vlada  zaveze iz podpisanega Sporazuma spoštovala in  da bo vladna pogajalska skupina na pogajanja prišla s konkretnimi predlogi glede vseh točk podpisanega Sporazuma.

Tak odnos, kot ga ima Vlada do nosilcev zdravstvene dejavnosti, na katerih sloni delovanje celotnega zdravstvenega sistema, ne bo pripeljal do bolj učinkovite in kakovostne oskrbe pacientov.

 

 Sindikat FIDES in  Sindikat PRAKTIK.UM

 

Kaj Fides zagotavlja članom

Obvestila

09/03/2018

Vlada RS s tem, ko kljub zagotovilu ministra za javno upravo, posredovano delegatom izredne letne konference z dne 15.11.2017: ».. da je vlada odločena realizirati navedene stavkovne zahteve FIDES...