14.2.2017| Izjava za javnost

Proučili smo nova vladna izhodišča za pogajanja o stavkovnih zahtevah z dne 13.2.2017 kot izhajajo iz podpisanega Sporazuma o začasni zamrznitvi stavkovnih aktivnosti, za sprejem katerih je Vlada potrebovala več kot dva meseca.

Ugotavljamo, da posredovana izhodišča bolj ali manj povzemajo že predlagana in zavrnjena vladna izhodišča iz junija 2016 pred napovedjo splošne stavke zdravnikov in zobozdravnikov v RS. Vladna izhodišča zlasti ne sledijo dogovorjeni dinamiki in načinu realizacije stavkovnih zahtev zapisanih v dokumentu Ministrstva za zdravje po sestanku z dne 23.12.2016. Predvsem pogrešamo primerno rešitev položaja mladih zdravnikov specialistov in variabilno nagrajevanje zdravnikov in zobozdravnikov na podlagi standardov in normativov iz Modre knjige.

Vabilu na današnja pogajanja na Ministrstvu za zdravje smo se odzvali z namenom, da opozorimo ministrstvo in Vlado, da se čas zamrznitve stavke izteka in da zdravniki in zobozdravniki upravičeno pričakujejo realizacijo zavez iz podpisanega Sporazuma in čimprejšnje nadaljevanje pogajanj. Pričakujemo, da bo Vlada  zaveze iz podpisanega Sporazuma spoštovala in  da bo vladna pogajalska skupina na pogajanja prišla s konkretnimi predlogi glede vseh točk podpisanega Sporazuma.

Tak odnos, kot ga ima Vlada do nosilcev zdravstvene dejavnosti, na katerih sloni delovanje celotnega zdravstvenega sistema, ne bo pripeljal do bolj učinkovite in kakovostne oskrbe pacientov.

 

 Sindikat FIDES in  Sindikat PRAKTIK.UM

 

Kaj Fides zagotavlja članom

Obvestila

26/07/2017

Koordinacija zdravniških organizacij, katere članice so Zdravniška zbornica Slovenije, Slovensko zdravniško društvo, Fides in Strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije,...

29/06/2017

»Pri spreminjanju zakona je potrebno doseči konsenz, ki bo ponujal več rešitev kot vprašanj in bo bolj varen in učinkovit za bolnike.«

Na današnji novinarski konferenci so bili predstavniki...