Fides, upravičenec do 0,5% dohodnine

Spoštovani,

v skladu s 142. členom Zakona o dohodnini – ZDoh-2 lahko davčni zavezanec rezident zahteva, da se do 0,5% dohodnine, odmerjene po tem zakonu od dohodkov, ki se vštevajo v letno davčno osnovo in ki gre sicer v celoti v proračun države, nameni za financiranje splošno -koristnih namenov in za financiranje političnih strank in reprezentativnih sindikatov.

Na seznamu upravičencev je tudi sindikat FIDES.

Kako nameniti del dohodnine?

A) Postopek s pošiljanjem izjave po pošti

Finančna Uprava RS (FURS) je na spletni strani objavila obrazec: Zahteva za namenitev dela dohodnine za donacije, ki ga je potrebno ustrezno izpolniti. Za poenostavitev v prilogi objavljamo predizpolnjen obrazec  z že vpisano davčno številko FIDES-a, kamor le še dopišete svoje podatke, ga podpišete in pošljete po pošti. Pošljete ga lahko na vašo izpostavo davčnega urada, lahko pa tudi kar na naš naslov: FIDES, Dunajska cesta 162, 1000 Ljubljana.

B) Postopek preko spleta z uporabo sistema eDavki (za uporabnike sistema eDavki s kvalificiranim digialnim podpisom)

- Prijavite se na spletni strani eDavki
- Izberite: Dokumenti: Nov dokument
- Med dokumenti področja Dohodnina izberite dokument "Doh-Don: Zahteva za namenitev dela dohodnine za donacije"
- Vnesite davčno številko upravičenca (FIDES, Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije): 52800512
- Vnesite odstotek dohodnine, ki bi jo želeli nameniti (%): 0,5
- Potrdite obrazec z gumbom "Oddaj vlogo"
- Podpišite dokument z digitalnim podpisom kot vse ostale vloge na strani eDavki. V posebnem posebnem polju se pokaže varnostna koda, ki jo prepišete v ustrezno polje in pritisnete gumb Podpis.

Rok za oddajo zahtevka : Davčni urad upošteva podatke, s katerimi razpolaga na zadnji dan enoletnega obračunskega obdobja, torej 31. decembra. Vaša odločitev bo veljavna do preklica.

Vnaprej hvala za izkazano zaupanje,

Konrad Kuštrin

20/10/2017

Evropska federacija zdravniških sindikatov (FEMS, www.fems.net) je 20. oktober 2017 razglasila za akcijski dan evropskih zdravnikov (Action Day) s sloganom »LET'S DEFEND...

28/09/2017

Glavni stavkovni odbor je na  seji dne 28.09.2017 sprejel sklep o nadaljevanju stavkovnih aktivnosti v okviru splošne stavke zdravnikov in zobozdravnikov z dnem 27.11.2017 od 7:00 ure dalje.